RUTES I EXCURCIONS

Ruta a peu i amb BTT:
Anglesola i les Cases de Barbens ( PR )

Recorregut molt pla, majoritàriament entre arbres fruiters, travessant dos cops el Canal d'Urgell i visitant la vila d'Anglesola.
Distància: 10,800 km
Temps: 2h 40' a peu
Desnivell: + 40 m


La Baronia de Bellpuig (PR-C 64)
Recorregut molt pla, amb una zona de secà i una altra molt diferenciada de reg, i visita als dos nuclis historicomonumentals de Bellpuig i Anglesola.
Distància: 22,550 km
Temps: 5h 40' a peu
Desnivell: + 60 m


Camí de Sant Jaume de Galícia
Dins aquesta ruta s'inclou l'itinerari que va de Cervera a Castellnou de Seana passant per Sant Pere Gros - El Talladell - Tàrrega - Vilagrassa - Anglesola - Castellnou de Seana.
Distància: 25,4 km (acumulats 92,4 km)
Hores de camí: 6 h 30'
L'Associació d'amics del camí de Sant Jaume és qui cada any edita la guia d'aquesta ruta. Podeu demanar informació a la mateixa associació:
Ctra. de Prats, 181
08208 Sabadell
www.camisantjaume.com

PUNTS D'INTERÈS VISITABLES


EL POBLE I EL SEU CENTRE HISTÒRIC


La Creu de terme gòtica

Localització: plaça Santa Anna

Estil: Gòtic tardà

Estat de conservació: Bo

Assenyala l'entrada a la zona antiga del poble. S'aixeca sobre un pedestal amb tres graons i un sòcol decorat amb l'escut d'Anglesola. Al damunt s'alça un petit fust de pedra ben escairada, coronat pel cos esculpit de la creu pròpiament dita, sobre un capitell on hi ha, treballats en relleu, sant Joan, sant Andreu, sant Jaume, sant Pere i sant Pau, entre d'altres. La creu, separada del capitell per un àbac de dos cossos sense decoració, segueix la tipologia anomenada de creus floronades. El tret característics implica la tendència a fer desaparèixer els braços de la creu mitjançant els elements decoratius que els uneixen i que alhora tenen una funció estructural. En efecte, el treball escultòric es concreta en les imatges de la intersecció dels braços, en les traceries de caire ogival i en els florons dels extrems de l'estrella, un dels quals ha estat restituït. La creu porta el crucifix en una de les cares, mentre que a l'altra hi ha una altra imatge. Aquesta magnifica creu de terme fou declarada monument artístic, Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Davant l'església de Sant Pau de Narbona hi ha un altra creu de terme.



Església Parroquial de St. Pau de Narbona

Localització: plaça de l'Església.

Estil: Gòtic tardà.

Estat de conservació: Bo

Descripció:

Va ser construïda a finals del segle XVI, al mateix lloc on hi havia hagut una església romànica de la qual encara es conserven les imatges de pedra de Sant Pere i Sant Pau, ubicades a la façana i de mida gairebé natural. Destaca la portalada dovellada del segle XIV. El temple és d'una sola nau amb arcades gòtiques i capelles laterals. A l'interior hi ha una bellíssima imatge de St. Pau de Narbona del s. XIV en pedra policromada, que presideix l'altar major. El dosser d'aquesta imatge actualment serveix de pica d'aigua beneita. A la dreta de l'altar major hi ha un baix relleu de la figura de sant Pau, d'estil romànic.
És remarcable el retaule de Sta. Anna, que data del 1524 i situat en una de les capelles . Ha estat restaurat el 1993.


Una altra de les capelles de l'església és dedicada a la Sta. Creu, construïda entre finals del s. XVII (1693) i començaments del s. XVIII (1722), seguint els cànons d'estil renaixentista. És de pedra picada obra del mestre Pere Arbussó. En el seu altar es pot veure un retaule d'estil xurrigueresc, obra del mestre escultor de Sarreal, Isidre Espinalt, que el va enllestir el 1722. Fou destruït durant la Guerra Civil i restaurat el 1961 per l'escultor lleidatà Gabriel Casanovas. En la restauració es van utilitzar alguns elements salvats del retaule original, com les dues escultures dels dos sants col·locats als costats de l'ornacina de la relíquia de la Santa Creu , anomenada les Santes Virtuts, pels prodigis que foren atribuït a aquestes vuit partícules de la creu de Crist portades, segons tradició, per Martí de Montsant al segle XIII.


Cal Gassol

Localització: carrer Major, 9

Estil: Casa Pairal catalana. Gòtic amb reformes posteriors

Estat de conservació: Bo

Descripció:

Consta de planta baixa pis i golfes. La façana de carreus de pedra regulars i ben treballats. Les golfes tenen obertures o galeries amb arcs de mig punt molt típiques del país amb un ràfec que cal ressaltar.
A la façana lateral dreta cal destacar que fins al primer pis es poden apreciar carreus sense devastar irregulars però de grans dimensions, la qual cosa podria fer pensar que és d'època molt anterior o que formés part d'una muralla del poble.
Actualment s'hi exposa una extensa col·lecció d'eines, que us permetran conèixer totes les tasques que es desenvolupaven al llarg del cicle anual de la pagesia, i reviure alhora la vida en una antiga casa pairal del poble. Per poder visitar-la s'ha de concertar amb l'Ajuntament al Tel. 973 308 006.


Museu del Carro d'Anglesola

Localització: Av. Catalunya, 41 Telèfon : SSAAA. 973 308 387
Ajuntam. 973 308 006


El Museu del Carro d'Anglesola neix amb la intenció i les ganes de recuperar tota una sèrie d'eines i carros que s'han utilitzat al llarg de la història en el món rural de les nostres contrades.

Actualment el museu us ofereix una interessant col·lecció de carros. En podreu contemplar diferents tipus, la funció a què es destinaven i el seu procés de construcció.

En el museu es recreen dos oficis antics, ja desapareguts i íntimament relacionats amb els vehicles i els animals que els menaven, el de carreter i el de baster.

També gaudireu d'una extensa col·lecció d'eines agrícoles, que us permetran conèixer totes les tasques que es desenvolupaven al llarg del cicle anual de la pagesia.

El Museu del Carro d'Anglesola es suma a la rica oferta cultural de la Comarca de l'Urgell i us ofereix un passeig per la nostra tradició i història.


Porxos de la plaça i carrer Major.

Estil: Gòtic i del s. XVIII

Estat de conservació: Bo



Antic convent dels pares trinitaris

Localització: situat al carrer Major,

Estil: Romànic de transició al gòtic.

Estat de conservació: Ruïnes

Descripció:
Va ser fundat al s. XIII i subsistí fins al s. XIX. El seu estat de conservació és molt precari. Malgrat tot, es conserva un pany de paret de pedra amb carreus regulars i ben treballats i una porta dovellada amb l'escut dels Trinitaris, una imatge de San Joan de Mata del segle XV, llindes amb inscripcions i panys de paret amb signes de picapedrer ( de propietat privada ).

Ca l'Alçamora

Localització: C. Església, 18

Estil: Casa pairal renaixentista . Reformada els anys 40 aprofitant elements de l'antiga construcció que tenia porxos.

Estat de conservació: Bo.

Descripció:
L'interior de l'habitatge conserva quasi intacta l'estructura del casal dels segles XVII i XIX on cal destacar una interessant balustrada de fusta a l'escala principal. Portes i finestres amb relleu a les llindes (de propietat privada) .


Cal Paguera

Localització: carrer Major, 6

Estil: Casa pairal d'estil gòtic renaixentista.

Estat de conservació: Regular.

Descripció:
Va ser construïda al segle XV i reformada al segle XVI. Va ser propietat del marquès de Castellvell. La casa forma un angle al Carrer Major assentant-se sobre porxos de diferent configuració, però tots de mig punt. Façana de carreus regulars amb balcons i un escut heràldic que actualment no és identificable per la seva erosió (de propietat privada).


Cal Pons

Localització: carrer Major, 2

Estil: Casa pairal d'estil gòtic del segle XV . Es va reformar en segles posteriors.

Estat de conservació: Bo.

Descripció:
L'edifici s'assenta sobre dos o tres porxos. Cal destacar que a l'interior del corral es conserven voltes de mig punt de construcció molt rústica, que podrien formar part d'una primitiva estructura del poble. Als baixos i cellers es conserven sitges o dipòsits de pedra per guardar oli o gra (de propietat privada


Restes del Castell d'Anglesola

Localització: al costat de l'antic escorxador.

Estil: romànic de transició.

Estat de conservació: ruïnes.

Descripció:
Restes de l'antic Castell dels Anglesola. Resta avui en mans de particulars i en queden només els cellers i una sitja.
Bona part de les pedres del que fou muralla foren aprofitades per restaurar l'església parroquial a principis de la postguerra.


Plaça de Lourdes


Descripció:
La font coronada amb la imatge de la mare de Déu de Lourdes recorda l'antiga capella construïda a finals del segle XIX per iniciativa de Mossen Francesc Mestres.


<<Anar al inici>>